Centrum voor Jeugd en Gezin

Over het CJG 
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor kleine en grote vragen over de opvoeding. Zoals een kind dat niet wil slapen, luisteren of eten, ruzie tussen broertjes en zusjes, omgaan met een scheiding, huiswerk, (zak)geld, lastige pubers of ouders die in de knel zitten met de combinatie werk en opvoeding. Maar ook gezinnen met grotere (of meerdere) problemen waar zij zelf niet meer uitkomen, kunnen zich melden bij het CJG voor advies en praktische hulp. Alle jeugdigen tot 23 jaar én (aanstaande) ouders kunnen in het CJG terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van opgroeien en opvoeden. Zij krijgen hier direct antwoord op hun vraag óf er wordt een concrete afspraak gemaakt voor een vervolgstap binnen het CJG of bij een van de ketenpartners. 

 

Eén aanspreekpunt
Het CJG biedt een luisterend oor, geeft advies of informatie. Het CJG is ook een ontmoetingsplek waar ouders ervaringen kunnen delen en elkaar op weg kunnen helpen. En natuurlijk zorgt het CJG ervoor dat je - als dit nodig is - snel geschikte hulp krijgt van de juiste organisaties. Je wordt niet doorverwezen van de één naar de ander, maar het CJG zorgt ervoor dat alle benodigde hulp voor jou beschikbaar komt: je krijgt één aanspreekpunt voor je vragen.

 

Voor wie is het CJG?
In het CJG kunnen alle ouders, opvoeders, kinderen en jongeren tot 23 jaar uit Nijmegen terecht. Bovendien is het CJG er voor vragen van mensen die met gezinnen of kinderen werken (professioneel of als vrijwilliger).   

 

 

Samenwerkende partners 
In het Centrum voor Jeugd en Gezin werken verschillende organisaties samen om ouders en kinderen te helpen. Dit zijn: Gemeente Nijmegen, GGD Regio Nijmegen, KION, Bureau Jeugdzorg, Tandem Welzijn, NIM, MEE Gelderse Poort, Inter-Lokaal, ROC Nijmegen en de scholen in het primair en voortgezet onderwijs. 

 

Aanpak
Aanpak van het CJG is om de klanten zoveel mogelijk in het loket van het CJG te helpen en, indien de problematiek te complex of intensief is, de bestaande hulpverleningsmogelijkheden in te schakelen.

Om de missie te bereiken, ontwikkelt het CJG een visie. Kernpunten uit de visie op de werkwijze van CJG zijn:

  • Vraaggericht
  • Zorgvuldig
  • Kortdurend
  • Flexibel

 

Werkwijze
Het Centrum voor Jeugd en Gezin brengt eerst de situatie in kaart tijdens een of enkele gesprekken. In een aantal gevallen is de vraag direct te beantwoorden. Daarnaast geeft het Centrum voor Jeugd en Gezin informatie, advies of kortdurende hulp. Indien nodig schakelen we een andere deskundige in die je verder kan helpen. De consulenten werken samen in een team om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het werk goed is. Zij gaan vanzelfsprekend vertrouwelijk om met de ontvangen informatie, conform de Wet Persoonsgegevens. Als overleg met anderen plaatsvindt, wordt schriftelijk toestemming hiervoor gevraagd. Als je belt, krijg je de assistente aan de telefoon. Zij noteert de contactgegevens. Een consulent neemt, indien mogelijk, op dezelfde dag contact op om uitgebreider te praten of een afspraak te maken. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er consulenten werkzaam voor het Centrum voor Jeugd en Gezin Maasgouw. Op woensdag kunt u bellen of een email sturen, die dan op donderdag of vrijdag beantwoord wordt.

Als je een email stuurt, krijg je binnen twee werkdagen een reactie. Vervolgcontact via email is een mogelijkheid.
Als je langs wilt komen maken we hiervoor een afspraak. Daarnaast is er een spreekuur waar je zonder afspraak binnen kunt lopen.
Belangrijk om te weten is dat de hulp van het Centrum voor Jeugd en Gezin gratis is. Het kost niets, en levert je altijd wat op.

 

Contacten:
De inlooppunten van CJG Nijmegen vind je in Hatert en Nijmegen-Noord. De gemeente Nijmegen is hard bezig om in 2011 ook in andere wijken CJG's te openen. Tot die tijd kun je terecht bij de vestigingen in Hatert en Nijmegen-Noord. 


CJG Hatert

In basisschool De Klumpert
Zijpendaalstraat 1, 6535 PS Nijmegen
Telefoon: 088 - 001 13 13 begin_of_the_skype_highlighting              088 - 001 13 13      end_of_the_skype_highlighting (lokaal tarief)                        
E-mail:
hatert@cjgnijmegen.nl    

Openingstijden en locaties CJG Hatert        
Op donderdag van 13.00 uur tot 14.00 uur in de ruimte van het consultatiebureau in basisschool De Klumpert.
Op donderdag van 14.30 uur tot 15.30 uur in de ruimte van het consultatiebureau in basisschool De Vossenburcht.


CJG Noord

In voorzieningenhart De Ster
Queenstraat 37b, 6663 HA Lent
Telefoon: 088 - 001 13 12 begin_of_the_skype_highlighting              088 - 001 13 12      end_of_the_skype_highlighting (lokaal tarief)
E-mail:
noord@cjgnijmegen.nl

Openingstijden en locaties CJG Noord
Dinsdag van 8.30 uur tot 9.30 uur in de ruimte van het CJG.
Woensdag van 9.00 uur tot 10.00 uur in de ruimte van het consultatiebureau.


CJG Nijmegen algemeen

Woon je niet in Hatert of Nijmegen-Noord, maar heb je wel een vraag aan het CJG?
Telefoon: 088 - 001 13 11 begin_of_the_skype_highlighting              088 - 001 13 11      end_of_the_skype_highlighting (lokaal tarief)
E-mail:
info@cjgnijmegen.nl


Telefoon

Overdag van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en
's avonds van maandag t/m donderdag tussen 19.00 en 22.00 uur.
Het gesprek blijft vertrouwelijk.


Chatten

Chat met een CJG-medewerker van maandag t/m donderdag tussen 19.00 en 22.00 uur.
Je kunt hem of haar alles vragen en je krijgt tips en advies. Het gesprek blijft vertrouwelijk.
Je kunt hiervoor ook een afspraak maken!


E-consult

Ook kun je jouw vraag of probleem mailen naar het CJG. Binnen 2 werkdagen kun je antwoord verwachten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb